De hydrofoorpomp: een overzicht

De hydrofoorpomp: een overzicht

25 september 2017
 Categorie├źn: Industrieel materiaal, Blog


De hydrofoorpomp: een overzicht

Er worden tegenwoordig steeds vaker hydrofoorpompen in woonhuizen gebruikt. Zij zijn handig, omdat ze voor drukverhoging in je leidingen zorgen. Indien je met meerdere mensen in huis uit verschillende aftappunten water afneemt, wordt de druk alleen maar lager. Een hydrofoorpomp voorkomt dit.

Hydrofoorpompen zijn zelf-aanzuigende pompen die vaak worden toegepast bij een beregeningssysteem om bijvoorbeeld het gazon te besproeien. Ze kunnen echter voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals voor het doorspoelen van een toilet, wasmachines en eventueel bij het gebruik van een tweede douche. Ook al nemen we hierbij gelijktijdig op meerdere aftappunten water af, wordt de druk door het gebruik van de hydrofoorpomp niet lager.

De werking

De hydrofoorpomp heeft een waterreservoir. Dit wordt het drukvat genoemd. De pomp zorgt ervoor dat door het aanzuigen van het water het vat wordt gevuld. Dat zal via de aanzuigleiding plaatsvinden. Zodra het drukvat vol is, wordt de pomp uitgeschakeld. Het uitschakelen van de pomp gebeurt volledig automatisch. De inhoud van het drukvat is in de meeste gevallen 20 liter. De hydrofoorpomp is op de belangrijkste aftakpunten aangesloten. Wanneer je op een aftappunt de kraan opendraait, loopt het water vanuit het drukvat naar het aftappunt. Indien er slechts een kleine hoeveelheid water wordt gevraagd, slaat de pomp niet direct aan om het drukvat weer bij te vullen. Zodra het water in het drukvat onder een bepaald niveau komt, slaat de pomp aan om het drukvat bij te vullen. Hij zal daarbij ook weer automatisch afslaan zodra het drukvat vol is.

Soorten hydrofoorpompen

Er zijn in principe twee soorten hydrofoorpompen. Er zijn er met een drukvat en zonder een drukvat. Onder meer verkrijgbaar bij IrriTech.

De hydrofoorpomp met een drukvat

Bij deze opbouw zal de pomp stoppen zodra het drukvat vol is. Indien het waterniveau hierbij te laag wordt, vult de pomp het drukvat weer helemaal aan. De grootte bij een dergelijke opbouw is omvangrijker dan van een hydrofoorpomp zonder drukvat. Een pomp met een drukvat is in principe een beregeningspomp met een drukschakelaar.

Een hydrofoorpomp zonder een drukvat

Een dergelijke pomp zal men vaak plaatsen in een kleine ruimte. Indien er bij zo'n pomp water wordt afgenomen, blijft de pomp net zo lang draaien als dat er water wordt afgenomen. Je zal bij het afnemen van het water de pomp altijd horen draaien. Wanneer je dus water gebruikt, zal je ook elektrische energie verbruiken.

Plaatsing

Je moet ervoor zorgen dat een hydrofoorpomp altijd in een ruimte staat die goed belucht wordt. Hij moet niet alleen droog staan, maar daarnaast ook vorstvrij. De hydrofoorpomp moet altijd een aardverbinding hebben en moet aan de invoerzijde voorzien zijn van een veiligheidsklep. Om ongelukken met een hydrofoorpomp te voorkomen, is het van groot belang dat men zich houdt aan de veiligheidsregels. De pomp moet altijd gemakkelijk bereikbaar zijn. Hij wordt steeds vaker gebruikt, omdat het een fijne gedachte is dat je altijd voldoende druk op je leidingen hebt om water af te nemen.

Over ons

Archief