Acetaat; onmiskenbaar (chemisch) verbonden met ons leven

Acetaat; onmiskenbaar (chemisch) verbonden met ons leven

14 augustus 2019
 Categorieën: Industrieel materiaal, Blog


Acetaat, wat is dat?

Scheikundige verbindingen zullen bij een hoop mensen vragen en weerstand oproepen omdat er weinig over bekend is. Dat we niet direct terug naar school moeten om toch kennis op te doen over de term volgt in deze beschrijving. Onder andere hoe acetates onlosmakelijk aan ons leven verbonden zijn. We gebruiken verwerkte acetates allemaal, iedere dag, bij vele producten in en om het huis. Hieronder volgt in begrijpelijk Nederlands, een korte beschrijving van de impact van acetaat of de meervoudsvorm acetates, in ons leven. Acetates zijn onderverdeeld in zouten (zoals ons keukenzout) en esters (zuur gecombineerd met alcohol). Grofweg kan de term worden samengevat worden met de term azijnzuur. Azijnzuur wordt onder andere gebruikt in de chemie en biochemie en bij bepaalde vormen van medicatie. Ook in de textiel- en levensmiddelenbranche wordt er veelvuldig gebruikt gemaakt van, de officiele chemische verbinding CH?COO-.Van trouwjurk tot corticosteroïden

Celluloseacetaat wordt veel verwerkt in textiel-kunstvezels voor bijvoorbeeld trouwjurken en lingerie. Groot voordeel hieraan is dat ook iemand met een allergische overgevoeligheid de kleding kan dragen. Omdat van celluloseacetaat ook kunststof wordt gemaakt, zijn de mogelijkheden voor producten in een veelvoud aan verschillende kleuren eindeloos.

Acetates bestellen: waarom?

Zo kunnen producten als brillen, oorbellen, plastic zakjes, sigaretten, luiers en viltstiften worden geproduceerd. Natriumacetaat is in de levensmiddelenindustrie verkrijgbaar als additief smaakversterker in bijvoorbeeld azijnchips of als conserveermiddel met een E-nummer, bijvoorbeeld E262. Dieet- en voedingssupplementen krijgen toevoegingen waarin acetaat is verwerkt en zelfs aan kauwgom is het toegevoegd.Ethylacetaat is goed bij het verwijderen van verf en coatings en kan als oplosmiddel worden gebruikt in schoonmaakmiddelen. We zien het tevens verwerkt in cosmetische huidproducten en nagellak remover en vensterbladen kunnen worden gebruikt voor cardmaking of ambachten.Verschillende soorten medicatie worden met acetates gemaakt. Neem Tambocor, een belangrijk medicijn bij hartfalen. Natriumlaurylsulfo-acetaat met de meer bekende naam Microlax wordt gebruikt bij een onregelmatige stoelgang. Magestrol wordt toegepast bij de behandeling van kanker. Methylfenidaat, hetgeen in hoge dosering gelijk staat aan een amfetamine (XTC) en in lagere doseringen gebruikt wordt bij de behandeling van ADHD.

Kortom, we kunnen niet zonder acetaat. Het is overal om ons heen en tal van bedrijven in alle vormen van de industrie hebben er dagelijks mee te maken. Zij vervaardigen producten die ons leven mooier, vergemakkelijken of zelfs in stand houden. Vreemd genoeg is er weinig algemene kennis over de term.

Omdat er zoveel verschillende chemische verbindingen zijn vervaardigd met de basisverbinding acetaat is het ook lastig om in een notendop uit te leggen wat de term precies inhoudt.

Over ons

Archief